De mond niet vergeten! presenteerde de Swipeguide tijdens het Gerodontology Congress in Amersfoort op 17 mei 2019. Dit tweedaagse congres ging in op de mondzorg voor kwetsbare ouderen en het verbeteren van (mond)gezondheid door multidisciplinaire samenwerking.

Presentatie Swipeguide

Arjen Jeninga was namens het projectteam van DMNV! aanwezig. Zijn presentatie ging over de ontwikkeling van betere mondzorg voor de kwetsbare ouderen door middel van de Mondzorg-app. Hieronder een impressie van de presentatie.

De Swipeguide presentatie bij het ECG congres

Ondersteuning voor professionals

De Swipeguide ondersteunt professionals bij de mondzorg voor kwetsbare ouderen. In de app staan instructies gericht op de droge mond, het signaleren van de noodzaak, het uitvoeren van een screening en het stimuleren om zelf te poetsen. Download de app hier.

Multidisciplinaire aanpak

Het tweedaagse congres ging dit jaar over het verbeteren van (mond)gezondheid door multidisciplinaire samenwerking. Het ECG stimuleert hierbij dat alle mondzorgprofessionals samen de handen ineenslaan met verpleegkundigen, verzorgenden, managers, zorgverzekeraars, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, logopedisten, diëtisten en vooral ook patiënten en mantelzorgers om zo samen de mondzorg voor ouderen te verbeteren.

Tijdens het congres werden ook andere onderwerpen besproken, zoals:

  • Innovaties in de mondzorg voor kwetsbare ouderen
  • Mondgezondheid en algemene gezondheid
  • Pijn en mondfunctie van ouderen
  • Voeding en mondgezondheid
  • Mondzorg en dementie

ECG-congres

Het ECG is opgericht in 1990 en biedt een Europees platform voor iedereen die zich bezighoudt op het gebied van de Gerodontologie. Inmiddels zijn er meer dan 200 leden wereldwijd. Jaarlijks organiseert het ECG dit congres. In Nederland wordt er samengewerkt met verschillende hogescholen en universiteiten. Zo bestaat de wetenschappelijke begeleiding uit vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd), het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam
(ACTA), Stichting Bijzondere Tandheelkunde Amsterdam (SBT), Radboudumc afdeling tandheelkunde, Hogeschool van Utrecht (HU) sectie mondzorgkunde en de tandheelkunde faculteiten van de universiteiten van Gent en Leuven. Zie voor verdere informatie de website.

Flyer congres
Bron: ECG