Een gezonde mond speelt een belangrijke rol bij kauwen, praten, lachen en kussen. De mond is het laatste wat functioneert bij mensen die lichamelijk en geestelijk achteruitgaan. Peter de Goede zet zich als tandarts-geriatrie in voor de mondgezondheid van kwetsbare ouderen. Zijn inzet is voor De Mond Niet Vergeten! een ‘bright spot’ en in deze video vertelt hij daar meer over.

Een preventieve aanpak voor een goede mondgezondheid is van belang. Om zo een slechte mondgezondheid en problemen rondom de algehele gezondheid te voorkomen.
Peter de Goede stimuleert hiervoor een multidisciplinaire samenwerking. Op verschillende locaties in Den Bosch werkt hij samen met o.a. mondzorgprofessionals, zorgprofessionals, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en managers. Hoe hij dit aanpakt is erg inspirerend en een voorbeeld van hoe je samen verder komt.

Bekijk de video:

Uitgelicht: een handige tip voor andere collega’s in de thuiszorg!

Een handige tip van EVV-er Jantina is om met de desbetreffende bewoner in de badkamer voor de spiegel te gaan staan. Om zo samen goed te kijken en voor te doen hoe de mondverzorging gaat. Het geven van mondzorg, zoals het poetsen van de tanden, kan voor de oudere vreemd voelen. Ook als het niet lukt is het van belang om de mondverzorging te blijven geven en steeds weer te proberen. Dit kan door het samen te doen en de oudere iedere keer hierbij te begeleiden.
Als de ouderen wel zelf in staat is om de eigen mondverzorging te doen, geef dan advies en uitleg over het belang van goede mondzorg voor een goede gezondheid en het verminderen van klachten.

Handige video’s voor bij het geven van mondzorg:

Wilt u de ouderen informeren over de mondgezondheid en mondverzorging. Op de website mondzorgbijouderen.info staat informatie voor de ouderen en de mantelzorger. Tip: bekijk samen de website om zo onduidelijkheden aan de oudere uit te leggen en de mondverzorging met elkaar door te nemen.