FAQ items aan het laden...
De basisprincipes van een goede mondverzorging2019-09-10T09:15:25+00:00
Onderwerpen

DE BASISPRINCIPES VAN EEN GOEDE MONDVERZORGING

Goede mondzorg is voor ouderen erg belangrijk om zo problemen in de mond en de algehele gezondheid te voorkomen. Niet alle ouderen zijn zich meer bewust van hun mondgezondheid en mondverzorging of kunnen zelf niet goed meer de mondverzorging uitvoeren. Preventie speelt hierin een belangrijke rol door van te voren in te grijpen kan er voorkomen worden dat er problemen in de mond ontstaan. Hieronder volgen de basis principes.

Goed poetsen is hier een belangrijk onderdeel van en dat wordt niet altijd (even goed) gedaan. Door de cliënt te stimuleren om zelf goed te poetsen, of daar bij te helpen als dat nodig is, wordt tandplak verwijdert. Door tandplak te verwijderen, kunnen problemen in de mond zoals gaatjes, ontstekingen, schimmelinfecties en pijn voorkomen worden.

Tip:
Ga met de cliënt in gesprek om zo te achterhalen hoe het met de mondgezondheid en verzorging zit.  In de Swipeguide staat een instructies over het stimuleren van zelf te poetsen door de cliënt. Of lees hieronder meer over het helpen bij het poetsen.

Mondzorgprofessionals, waaronder een tandarts of mondhygiënist, staan vooraan bij preventie.

  • Heeft de cliënt natuurlijke tanden en/of kiezen? Adviseer de cliënt liefst twee keer per jaar naar de tandarts of mondhygiënist te gaan.
  • Draagt de cliënt een volledige gebitsprothese? Adviseer de cliënt dan tenminste één keer per jaar naar de tandarts te gaan.
  • Is de cliënt opzoek naar zorg in de buurt? Op mondzorgbijouderen.info kan de cliënt hier zorg in de buurt vinden en handige adressen.

Verwijs de cliënt door bij klachten, zoals pijn, slechte adem, een afgebroken tand of kies of problemen met kauwen. U kunt hiervoor gebruik maken van het screenings- en verwijsinstrument. In de rubriek materialen kunt u hier meer informatie over vinden.