FAQ items aan het laden...
Hulpmiddelen2019-09-10T09:07:46+00:00
Onderwerpen

HULPMIDDELEN VOOR BIJ HET POETSEN

Hulp bij de mondverzorging ontvangen – maar ook geven – is niet makkelijk, zeker in het begin. Daarom is er in deze rubriek volop aandacht voor de vraag hoe de hulp voor beide partijen zo aangenaam mogelijk kan verlopen. Als u samen de tijd neemt om het te leren en zorgt voor een ontspannen en positieve sfeer, dan kan hulp bij de mondverzorging gaan behoren tot de alledaagse routines. Het is een feest te beseffen wat u daarmee bereikt.

Kies een kleine borstelkop met zachte haren. Vervang de borstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan, maar tenminste elke drie maanden.

Met een elektrische tandenborstel met ronde kop poetst u makkelijker en beter. Ouderen die het niet gewend zijn, kunnen het trillen en het geluid echter vervelend vinden. Vraag voor het maken van een keuze bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel de tandarts of mondhygiënist om advies.

Soms lukt het poetsen van de binnenkant niet goed of bijt iemand op de tandenborstel. Een driekops tandenborstel kan dan uitkomst bieden. Ze zijn verkrijgbaar bij speciale webwinkels.

Een protheseborstel heeft een grote borstel en een puntborstel. Met de puntborstel poetst u de smalle binnenkant van de gebitsprothese en met de grote borstel poetst u de rest.

Wanneer iemand de tandenbordstel niet goed kan vasthouden, zijn er allerlei hulpmiddelen. Zoals een handgreepverdikker of een band om de tandenborstel aan de hand vast te maken. U kunt hiernaar informeren bij de tandarts, mondhygiënist of ergotherapeut.

Mocht tandenpoetsen niet mogelijk zijn, dan kunt u met een dentaswab in ieder geval etensresten verwijderen.

Ragers zijn er in verschillende diktes. Kies de dikte die past bij de grootte van de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Ragers hebben een ijzeren kern en nylon borstelhaartjes. Wanneer de haartjes uit elkaar gaan staan (3 – 5 dagen), is de rager aan vervanging toe. Spoel de rager na gebruik af en laat hem drogen. Er zijn ook ragers die helemaal van plastic zijn. Deze zijn voor eenmalig gebruik en reinigen iets minder goed, maar sommige mensen vinden ze wel plezieriger. Tandenstokers kunnen ook, maar reinigen minder goed en zijn lastig in het gebruik bij iemand anders dan u zelf. Flossen heeft bij ouderen zeker niet de voorkeur, omdat bij hen hiervoor de ruimtes tussen de tanden en kiezen te groot zijn.

Als het niet goed lukt om te ragen, dan kan een ‘airfloss’ helpen. Met dit apparaat puft u water en lucht tussen de tanden en kiezen, zodat voedselresten en een deel van de tandplaque wegspoelen. Op voorschrift van de tandarts of mondhygiënist kunt u – in plaats van water – er ook een mondspoelmiddel in doen (chloorhexidine of fluoride), dat geeft extra bescherming. Let op: bij mensen met slikproblemen kan de airfloss tot verslikken leiden.

Als iemand de tandpasta vies vindt, kunt u het volgende proberen:

  • Mentholvrije tandpasta (Elmex®).
  • Juniortandpasta (Elmex® of Zendium®) smaakt zoeter en bevat wel de juiste fluorideconcentratie, in tegenstelling tot peutertandpasta.
  • Vitis-ortho® tandpasta smaakt naar appel.
  • Tandenborstel in een mondspoelmiddel met NAF 0,05% dopen. Verkrijgbaar bij de drogist.
  • Tandpasta’s die weinig schuimen: Meridol® en Dentaid Xeros®.

Als er op de tong aanslag zit (wit, geel of bruin), reinig de tong dan met een tongschraper. Tongbeslag kan namelijk leiden tot een slechte adem. Tongschrapers zijn er in verschillende soorten en maten. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.