FAQ items aan het laden...
Doorverwijzen2019-09-10T09:10:52+00:00
Onderwerpen

DOORVERWIJZEN

Als u bij kwetsbare oudere cliënten regelmatig nagaat of er hulp nodig is bij de mondverzorging en/of een bezoek aan een mondzorgverlener, dan bent u er op tijd bij om problemen te voorkomen. Voor het doorverwijzen van de cliënt is het van belang dat de cliënt hiermee akkoord gaat. Het screenings- en verwijsinstrument is een handig hulpmiddel voor het doorverwijzen van de cliënt.

Als een bezoek aan een mondzorgverlener nodig is en de cliënt akkoord gaat met een verwijzing, vul dan het screenings- en verwijsinstrument in. Voeg het ingevulde formulier telkens bij het cliëntdossier.

Stuur vervolgens het volledig ingevulde screenings- en verwijsformulier (twee pagina’s) aan de mondzorgverlener. Mondzorgverleners die de aanpak van De mond niet vergeten! volgen, zijn vertrouwd met dit formulier. Is de mondzorgverlener er nog niet vertrouwd mee, leg dan eerst even telefonisch contact.
Mondzorgverleners kunnen het screenings- en verwijsinstrument op hun beurt gebruiken voor een verwijzing naar de thuiszorg, wanneer de zelfredzaamheid van een cliënt bij de dagelijkse mondverzorging tekortschiet.

Het screenings- en verwijsinstrument kan digitaal worden ingevuld en opgeslagen. Uitprinten en handmatig invullen kan ook. Bij materialen kunt u meer informatie vinden over het screenings- en verwijsinstrument.

De zorg voor deze patiëntengroep stelt speciale eisen aan de praktijkvoering en de vaardigheden van de mondzorgverleners. Daarnaast kunnen andere partijen, zoals de huisarts, de thuiszorgmedewerkers, mantelzorgers en andere naasten, bijdragen aan een goede mondgezondheid. Zij kunnen de cliënt onder anderen helpen bij de mondverzorging, problemen ontdekken, herinneren aan het bezoek bij de mondzorgprofessionals. Een multidisciplinaire samenwerking draagt hieraan bij.