“Ik wil mijn eigen tanden niet kwijt”

Janny is een fitte 80plusser. Ze wil zo lang als ze kan zelfstandig blijven wonen in haar geliefde Houten. Vorige maand schrok ze van een onverwacht ongemak. Haar gebit bleek in slechtere staat dan ze dacht.

“Het begon met een afgebroken tand. Kan gebeuren dacht ik, maar bij controle bleek een groot deel van mijn gebit aangetast.” Janny slikt dagelijks medicijnen. Deze blijken een slechte invloed te hebben op haar mondgezondheid. “Door de medicatie heb ik vaak last van een droge mond. Dat bleek minder onschuldig dan ik dacht.”

Mondzorgprofessionals zien het regelmatig. Bij het klimmen der jaren ontstaan bijna ongemerkt mondproblemen. “Zo’n afgebroken tand kan een voorbode zijn. Er is dan vaak al meer aan de hand.”

Hoe kan het nu dat de problemen ontstaan? De drie belangrijkste redenenen op een rij:

1. Medicijngebruik

Veel ouderen nemen dagelijks meerdere medicijnen in. Deze kunnen zeer nadelig zijn voor de mondgezondheid. Daar is iets aan te doen, maar dan moet het het risico op tijd bekend zijn bij tandarts of mondhygiënist. 

2. Fysiek

Er komt een moment waarop zaken als evenwicht, voldoende energie en goed kunnen zien niet meer vanzelfsprekend zijn. Goed poetsen wordt dan lastiger.

3. Vergeetachtigheid

Veel kwetsbare ouderen krijgen hulp bij wassen en aankleden. Mondzorg maakt niet altijd onderdeel uit van deze routine. Dan is een poetsbeurt snel vergeten.

Mondverzorging wordt dus lastiger, terwijl het gebit kwetsbaarder wordt. Juist dan geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Janny: “Ik was al een tijdje niet naar de tandarts geweest. Ik bezoek genoeg doktoren, dacht ik. Maar nu denk ik er anders over. Ik heb altijd goed voor mijn gebit gezorgd. Ik wil niet alsnog mijn eigen tanden kwijt.“


NB Foto en naam zijn fictief