Afgebroken kies of tand

3 minuten leestijd

In het kort

  • Door het eten van iets hards of het opvangen van een val of klap kan een tand of kies afbreken.
  • Slechte mondverzorging maakt het gebit kwetsbaar.
  • Ga zo snel mogelijk naar de tandarts met een afgebroken kies of tand.

Wat is het?

Als een tand of kies door een breuk in meerdere delen is gescheiden. Dit kan problemen veroorzaken bij het kauwen, gevoelig zijn en oncomfortabel voelen door scherpe breukrandjes.

Pas ook op voor het risico op ontstekingen. Als er een groot stuk is afgebroken, kan de zenuw bloot komen te liggen. Dit kan veel pijn geven.

Oorzaken​

Een afgebroken kies of tand kan het directe resultaat zijn van:

  • Bijten op een hard voorwerp, zoals een noot of pit
  • Een ongelukkige val of klap

Een indirecte oorzaak voor een afgebroken kies of tand kan een slechte algemene staat van het gebit zijn. Bij kwetsbare ouderen worden mondzorgproblemen vaak pas ontdekt na het afbreken van een kies of tand. 

Wat kan ik doen​

Als uw kies of tand is afgebroken, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw tandarts. Bij voorkeur nog dezelfde dag en indien dit niet mogelijk is een dag later. Mocht er een kroon zijn afgebroken, bewaar deze dan op een veilige manier. Dit kan in uw mond of een beker melk. Gebruik geen desinfecterende middelen zoals alcohol. Voorkom daarnaast dat u de tand bij de wortel aanraakt.

Om problemen te voorkomen is een halfjaarlijkse controle bij een mondzorgverlener belangrijk. Bij kwetsbare ouderen blijven gebitsrisico’s vaak te lang onopgemerkt, terwijl er goede manieren zijn om de kwaliteit van de mondgezondheid gericht te verbeteren.

Hulp van specialist

De tandarts zal beoordelen wat de beste behandeling is. Indien mogelijk wordt een vervangend stuk geplaatst met nieuw composiet of wordt de losgeraakte kroon opnieuw vastgezet. Soms moet de kies of tand getrokken worden.

Hoe sneller de tandarts de afgebroken kies of afgebroken tand kan repareren, hoe beter. Als er teveel tijd overheen gaat, kan de zenuw afsterven, waardoor een wortelkanaalbehandeling nodig is. Soms is er zoveel afgebroken dat er een kroon gemaakt moet worden. Wees er dus op tijd bij en ga zo snel mogelijk naar de tandarts.