Bloedend tandvlees

2 minuten leestijd

In het kort

  • Bloedend tandvlees is een symptoom van een tandvleesontsteking.
  • Zorg zelf voor een goede mondhygiëne.
  • Ga regelmatig naar een mondzorgprofessional.

Wat is het?

Bloedend tandvlees is een symptoom. Bloedend tandvlees kan gepaard gaan met andere symptomen, zoals:

  • opgezwollen tandvlees
  • een donkerrode kleur
  • gevoeligheid of pijn
  • een slechte adem

De symptomen wijzen op een tandvleesontsteking.

Oorzaken​

De oorzaak van bloedend tandvlees is een (beginnende) tandvleesontsteking. Zo’n tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door tandplak en de bacteriën die daar in zitten. Als u niet regelmatig uw tanden en kiezen poetst, krijgen tandplak en bacteriën vrij spel. Ook een verminderde weerstand (vaak voorkomend bij kwetsbare ouderen) kan bijdragen aan het ontstaan van tandvleesproblemen.  

Andere factoren die het risico op tandvleesontsteking (bloedend tandvlees) vergroten zijn: roken, gebrek aan voedingsstoffen, een droge mond en bepaalde ziektes (zoals diabetes en Von Willebrand). 

Wat kan ik doen​

Goed poetsen is de basis. Poets tanden, kiezen, tong en ook tandvlees. Dit werkt preventief. Als u last heeft van bloedend tandvlees, stop dan niet met het poetsen op die plek. Poets uw tandvlees ook op de gevoelige plek, hoewel u dit natuurlijk voorzichtig kunt doen.

Maak voor een goede mondhygiëne behalve de grote oppervlakten van uw tanden en kiezen ook de ruimte tussen tanden en kiezen schoon. Dit kunt u doen met behulp van een stoker, rager of flosdraad. Zo voorkomt u dat tandplak te lang blijft zitten en een tandvleesontsteking veroorzaakt.

Ook kan tandplak dat te lang blijft zitten verharden tot tandsteen, dat u zelf niet kunt verwijderen. Ga regelmatig naar een mondzorgverlener die tijdens de controle de staat van uw mond kan beoordelen, adviezen geeft en een professionele gebitsreiniging kan uitvoeren (waaronder het verwijderen van tandplak en tandsteen).