Drukplekken door kunstgebit

5 minuten leestijd

In het kort

  • Drukplekken zijn kapotte stukjes slijmvlies of zweertjes op het tandvlees
  • Omdat de kaak slinkt bij het ouder worden, kan een kunstgebit niet meer goed passen
  • Schaaf nooit zelf een gebit bij, maar bezoek een tandprotheticus of tandarts

Wat is het?

Drukplekken zijn stukjes tandvlees of slijmvlies die kapot gaan onder de druk van een kunstgebit. Zo’n plek veroorzaak eerst enige pijn en een roodachtige kleur. Als de druk te lang aanhoudt, dan kan de plek een wondje worden. Ook kunnen er zweertjes op het tandvlees ontstaan.

Oorzaken​

Juist kwestbare ouderen hebben vaak al langere tijd een kunstgebit of prothese. Dit gebit blijft hetzelfde, maar de kaak verandert in de loop der tijd. Zo slinkt deze in de tijd, waardoor het kunstgebit te los komt te zitten waardoor drukplekken ontstaan. Het is een langzaam proces, waardoor het niet snel wordt opgemerkt. Uiteindelijk leidt het wel tot vervelende klachten. Zo dragen problemen en pijn bij het kauwen regelmatig bij aan ondervoedingsklachten.

Wat kan ik doen​

Neem contact op met een mondzorgverlener. De tandarts of protheticus zal per geval beoordelen wat het beste is. Soms kan dit het maken van een nieuw gebit zijn, maar aanpassingen aan het bestaande gebit kunnen ook drukplekken oplossen. 

Advies is om nooit zelf te schaven aan een kunstgebit. Dit leidt vaak tot nieuwe drukplekken en kan het gebit onbruikbaar maken. 

Hulp van specialist

Goed om te weten.

Is uw prothese gescheurd of gebroken? Deze kan vaak ter plekke worden gerepareerd bij de tandprotheticus, of bij de tandarts worden afgegeven om te laten repareren.