Een droge mond

3 minuten leestijd

In het kort

  • Speeksel speelt een belangrijke rol bij een goede mondgezondheid
  • Een structureel droge mond leidt tot mondproblemen
  • Met name ouderen zijn gevoelig voor deze klachten

Wat is het?

Veel ouderen hebben last van een droge mond. Dit kan klachten tot gevolg hebben zoals problemen met spreken, eten, slikken en slechte houvast van een gebitsprothese. Ook is een droge mond minder goed beschermd tegen ontstekingen en tandbederf.

Oorzaken​

Een droge mond is een veel voorkomende bijwerking van medicijnen. Ook zijn er verschillende ziekten die (bijvoorbeeld in combinatie met koorts of diarree) een droge mond veroorzaken. Tot slot komen klachten vaak voor na bestralingen. De speekselklieren kunnen hierbij tijdelijk of langdurig beschadigd raken.

Wat kan ik doen​

Wanneer een verminderde hoeveelheid speeksel het gevolg is van medicatie, dan zijn de speekselklieren te stimuleren door te kauwen op suikervrije kauwgom of te zuigen op suikervrije snoepjes. Ook het kauwen op stukjes appel of komkommer helpt de speekselproductie op gang te komen.

In het geval van bestraling kunnen onder andere speekselvervangers uitkomst bieden. Overleg met huisarts of mondzorgprofessional over de beste oplossing.

Bekijk ook de video met tips voor mondverzorging bij een droge mond.

Hulp van specialist

De oorzaak van een droge mond kan niet altijd worden weggenomen. Een mondzorgprofessional als tandarts of mondhygiënist kan wel helpen om vervolgklachten te voorkomen. Bijvoorbeeld door aangepaste tandpasta voor te schrijven. Bij een droge mond is regelmatig bezoek aan een mondzorgprofessional dan ook aan te bevelen.