Gele tong

3 minuten leestijd

In het kort

  • Bacteriën hopen zich op op uw tong en geven het een gele kleur.
  • U kunt hierdoor ook een slechte adem ervaren.
  • Enkele oorzaken zijn; slechte mondverzorging, een droge mond en medicijngebruik.
  • Slechte mondverzorging vormt een risico voor uw algehele gezondheid.
  • Schraap de bacteriën weg met een tongschraper en poets daarna altijd uw tong mee.

Wat is het?

Een gele tong betekent niet dat uw tong zelf geel is. Er is een laagje ontstaan waar bacteriën op uw tong liggen. Ze hebben zich tussen de tonghaartjes genesteld. Dit is een ideale plek voor bacteriën, omdat het een voedselrijke, vochtige en warme omgeving biedt. De bacteriën vermenigvuldigen zich en geven gassen af, waardoor een slechte adem kan ontstaan. 

Oorzaken​

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor een gele tong,  die soms in combinatie met elkaar voorkomen. Een eerste en meest voorkomende oorzaak is het gebrek aan goede mondverzorging. Het is van belang dat tanden én tong goed worden gepoetst. Sommigen gebruiken voor dit laatste een tongschraper. Als u uw mondhygiëne niet op orde heeft, krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen. 

Andere oorzaken van een geelwitte tong kunnen zijn: roken en veel koffie en thee drinken, spoelen met (bepaalde soorten) mondwater, medicijngebruik en uitdroging door bijvoorbeeld weinig drinken. Ook een verminderde weerstand kan bijdragen aan het ontstaan van een gele tong.

Wat kan ik doen​

Om een gele tong (voortaan) te voorkomen, is regelmatige mondverzorging nodig. Aan de basis van een goede mondhygiëne staat:

  • Twee keer per dag poetsen, het liefst met een elektrische tandenborstel.
  • Het meepoetsen van het tandvlees en de tong. 
  • Het gebruik van ragertjes of stokers om etensresten tussen de tanden te verwijderen.
  • Het vermijden van te vaak en te veel suikers nuttigen en roken.

Als u een gele tong heeft, kan het zijn dat alleen uw tong poetsen er nu niet voor zorgt dat de geelwitte tong verdwijnt. De laag tongbeslag groeit met de tijd. Een speciale tongschraper is beter in staat de dikkere laag op te ruimen. Als u er zelf niet uitkomt of denkt dat de gele tong komt door uw medicatie of behandeling, neem dan eerst contact op met uw mondzorgverlener en/of huisarts.