Kiespijn

3 minuten leestijd

In het kort

  • Kiespijn kan kloppend, zeurend of stekend zijn.
  • Gaatjes in tand of kies en ontstekingen zijn de oorzaak.
  • Neem contact op met de tandarts voor behandeling.

Wat is het?

Kiespijn is pijn in, aan of rondom uw kies of tand. Kiespijn kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan gaan om kloppende, zeurende of stekende pijn. De pijn kan optreden tijdens eten en drinken, maar ook op andere momenten gedurende de dag. Er kan ook sprake zijn van gezwollen tandvlees, lymfeklieren of een dikke wang.

Kiespijn kan verschillende oorzaken en symptomen hebben. Een mondzorgverlener kan de oorzaak vast stellen.

Juist bij kwetsbare ouderen is het van belang te letten op een signaal als kiespijn. Bij dementieklachten of een povere algemene gezondheid is het soms lastig om klachten te benoemen. Regelmatige controle helpt mondgezondheidsproblemen tijdig te ontdekken.

Oorzaken​

Er zijn verschillende factoren die kiespijn kunnen veroorzaken. In de meeste gevallen wordt pijn veroorzaakt door gaatjes in het glazuur en het daaronder liggende tandbeen van de tand of kies. Het glazuur is de buitenste beschermende laag van de tand of kies, die bij beschadiging ook niet meer zelf herstelt. Naast gaatjes kan ook tanderosie glazuur en dentine aantasten.

Tanderosie ontstaat door het te vaak eten en drinken van zure dranken en voeding. Een eerste signaal is pijn bij zoet en zuur eten. Deze gevoeligheid kan ook optreden bij terugtrekkend tandvlees. Hierdoor komen de tandhalzen vrij en deze hebben geen glazuur. Dit kan erg gevoelig zijn. Dan gaat het meestal om koude- en warmtegevoeligheid.

Een andere, veelvoorkomende oorzaak van kiespijn is tandvleesontsteking. Ontstoken tandvlees bloedt bij het poetsen, eten of spontaan, heeft een (diep)rode kleur, kan gezwollen zijn en ligt soms los om de tanden en kiezen. Als tandvleesontsteking heviger wordt, kan dit leiden tot parodontitis en een abces. Bij parodontitis wordt het kaakbeen rondom de wortels aangetast. Soms ontstaat er als gevolg van de tandvleesontsteking of wortelpuntontsteking een abces dat pijn veroorzaakt.

Andere oorzaken bij kiespijn:

  • Een lekkende vulling
  • Het maken van een val

Als een gaatje in de kies zo diep wordt dat het de holte eronder (het wortelkanaal) bereikt, krijgen de bacteriën hier vrij spel. Zo kunnen de wortelpunten van de kies ontsteken. Dit leidt tot kiespijn en soms ook een dikke wang.

Wat kan ik doen​

Neem contact op met een mondzorgverlener. Totdat u terecht kunt, kunt u met paracetamol de pijn wat verlichten. Wilt u kiespijn voorkomen, doe dan aan preventie. Zeker bij kwetsbare ouderen vraagt dit extra aandacht. Op latere leeftijd kan het door vergeetachtigheid of lichamelijke beperkingen lastiger worden om zelf de mond goed te verzorgen.

 Goede mondverzorging begint bij:

  • Poets met een goede (elektrische) tandenborstel en tandpasta met fluoride. 
  • Minstens tweemaal per dag poetsen.
  • Gebruik Iedere dag stoker of rager in de ruimtes tussen de tanden en kiezen.
  • Eet niet te vaak suikers en zuren; deze tasten uw glazuur aan.
  • Regelmatig op controle gaan bij uw tandarts of mondhygiënist. 

Hulp van specialist

Kiespijn kan verschillende oorzaken hebben, en die hebben elk hun eigen oplossing. Bezoek bij kiespijn dus een mondzorgverlener voor de juiste diagnose en behandeling.