Polyfarmacie & mondproblemen

3 minuten leestijd

In het kort

  • Polyfarmacie betekent: wanneer een patiënt gelijktijdig 5 of meer verschillende geneesmiddelen gebruikt,
  • Polyfarmacie komt veelvuldig voor bij ouderen in Nederland.
  • Polyfarmacie heeft vaak een negatieve impact op de algemene mondgezondheid.

Wat is het?

Polyfarmacie betekent dat de patiënt meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Het RIVM heeft in 2013 onderzoek gedaan naar polyfarmacie in Nederland. Destijds gebruikten bijna een miljoen 65+ers dagelijks vijf of meer medicijnen. Door de toenemende vergrijzing zal dit aantal alleen maar toenemen. 

Oorzaken​

Naarmate de jaren gaan tellen neemt het aantal kwaaltjes toe. Ook lijden veel ouderen aan een combinatie van chronische aandoeningen. Medicijngebruik helpt om de klachten van de ziekten te verminderen of weg te nemen. Hierbij komt dat ouderen vaak verschillende artsen bezoeken, die elke weer medicijnen kunnen voorschrijven,soms zonder op de hoogte te zijn van elkaars voorgeschreven medicijnen. Ook is er tussen de professional en de patiënt of mantelzorger soms weinig communicatie over de medicijnen die worden gebruikt. Daarnaast nemen veel ouderen zelfzorgmedicijnen in, waarvan artsen niet altijd op de hoogte zijn.  

Als het aantal medicijnen dat gebruikt wordt toeneemt, dan komen er ook risico’s om de hoek kijken.

Gevolgen

Polyfarmacie heeft bijvoorbeeld een negatieve uitwerking op de mond. Het gebruik van meerdere medicijnen kan zijn bijdrage leveren aan een drogere mond. Een droge mond heeft invloed op de mondgezondheid en ook op de algehele gezondheid! 

Zo’n droge mond komt door een gebrek aan speeksel. Hierdoor wordt kauwen lastiger en wordt voedsel minder vermengd met speeksel,waardoor het minder goed verteerd wordt.  Ook de mondslijmvliezen worden dan minder goed beschermd. Dit kan weer leiden tot ontstekingen. Ontstekingen in de mond gaan gepaard met bacteriën die worden doorgeslikt. Is de weerstand niet optimaal? Dan kan dit in het verdere lichaam problemen veroorzaken.  

Naast negatieve bijwerkingen in de mond, kent polyfarmacie meer gevolgen. Het RIVM schrijft hierover: “Bij polyfarmacie is er soms sprake van vermijdbare bijwerkingen of een ongunstige wisselwerking tussen verschillende geneesmiddelen. Vooral bij kwetsbare ouderen kan de inname van veel medicatie leiden tot onnodige ziekenhuisopname.”

Wat kan ik doen​

Stoppen met een medicijn is vaak geen optie. Gelukkig zijn er goede manieren om de mondproblemen en -risico’s te verkleinen. Het is verstandig dat u hier zelf naar vraagt bij uw mondzorgverlener.

In het geval van gebruik van 5 of meer medicijnen (polyfarmacy) kan tandpasta met extra fluaoride helpen om cariès tegen te gaan. Deze tandpasta is voor te schrijven door tandarts of huisarts.