Tandvlees poetsen

3 minuten leestijd

In het kort

  • Tandvlees poetsen en verzorgen is een belangrijk onderdeel van de mondverzorging.
  • Slechte tandvleesverzorging kan leiden tot ontstekingen en zelfs aantasting van het kaakbot.
  • Goed poetsen van tanden en kiezen, tandvleesrand en tong zorgt voor een blijvend gezond gebit.

Wat is het?

Wanneer bacteriën zich ophopen in de tandvleesrand (tandplak) kunnen ze voor een tandvleesontsteking zorgen.

Wat kan ik doen​

Waarom is het poetsen van de tandvleesrand belangrijk? Ouderen zijn vatbaarder voor tandvleesproblemen dan jongeren. Als gevolg van deze ontsteking kan er ruimte ontstaan tussen tand en tandvlees in (pockets), waarin de tandplak zich kan ophopen. Als gevolg van deze ontsteking kunnen, door het terugtrekken van het tandvlees, de tandhalzen bloot komen te liggen.

De ontsteking kun je herkennen aan bloed bij het poetsen, eten of soms zelf spontaan. In een later stadium kan de ontsteking leiden tot pijn. Tandvleesontsteking die zich beperkt tot het tandvlees alleen noemen we gingivitis. De ernstiger vorm daarvan, waarbij ook het kaakbot wordt aangetast, noemen we parodontitis. Hierbij kunnen tanden en kiezen los gaan zitten en uiteindelijk uitvallen.

Van belang is een goede schoonmaakroutine om problemen te voorkomen: 

  • Poets het gebit elke ochtend en avond grondig met een elektrische tandenborstel en tandpasta met fluoride. Maak de twee minuten vol en zorg dat ook de tandvleesrand wordt gepoetst. 
  • Gebruik een tandenstoker of rager om de ruimtes tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Doe dit elke avond voor het slapengaan. De eerste keren kan dit moeilijk gaan of pijnlijk zijn en mogelijk bloedt het tandvlees hevig. Dit is niet erg. Na een aantal keer schoonmaken tussen de tanden gaat dit al een stuk makkelijker en stopt het bloeden. Laat u goed voorlichten welk hulpmiddel voor u het beste is door uw mondzorgverlener. 
  • Reinig eventueel de tong met een tandenborstel of een tongschrapertje.
  • Bezoek regelmatig een mondzorgverlener voor controle en het reinigen van het gebit en het coachen naar een gezonde situatie.