Tongschraper gebruiken

2 minuten leestijd

In het kort

  • Een tongschraper reinigt de tong.
  • Het haalt bacteriën weg die een slechte adem of verkleuring geven.
  • Met een tongschraper verbetert u ook uw smaak.
  • Gebruik de schraper elke dag en spoel hem goed af.

Wat is het?

Een tongschraper is een handig hulpmiddel om uw tong schoon te maken. Tongschrapers zijn er in allerlei soorten uitvoeringen: van breed tot smal, met en zonder haartjes en variërend van kunststof tot roestvrijstaal. 

Waarom zou u een tongschraper gebruiken? Op de tong blijven bacteriën zitten, die zich vermenigvuldigen en gassen kunnen veroorzaken die u zelf en anderen in uw omgeving als slechte adem ervaren. Ook kunnen de bacteriën zorgen voor verkleuring van de tong. Ze geven bijvoorbeeld een witte, bruine of gele aanslag.

Zo’n slechte adem kan uw zelfvertrouwen een deukje geven en mensen op afstand houden. Een gekleurde tong ziet er ook niet aangenaam uit. 

Wat kan ik doen​

U kunt een tongschraper gebruiken, vóórdat u gaat poetsen of vlak erna. Zet de schraper achter op uw tong en haal hem langzaam en zonder hard te drukken naar voren. Herhaal dit een paar keer.  Iedere keer dat u over uw tong bent gegaan, kunt u de losgekomen aanslag even afspoelen onder de kraan. U kunt elke keer dat u poetst de tongschraper gebruiken; een of twee keer per dag. In het begin kunt u eventueel wat irritatie ervaren door het schrapen. Dat verdwijnt vanzelf naarmate u de tongschraper vaker gebruikt. 

Veel van de aanslag zal waarschijnlijk achter op de tong zitten. Sommige mensen krijgen last van kokhalsneigingen als de tongschraper ver achter in de mond komt. Een tip om dit tegen te gaan: adem uit door de mond en in door de neus.