Verminderde eetlust

5 minuten leestijd

In het kort

  • Verminderde eetlust komt vaak voor bij ouderen.
  • Minder eetlust kan leiden tot ondervoeding.
  • Pijn in de mond kan leiden tot verminderde eetlust.
  • Raadpleeg een mondzorgprofessional.
  • Kies zoveel mogelijk voor voedzame voeding en blijf bewegen.

Wat is het?

Een verminderde eetlust betekent dat de zin in eten afneemt. Dit fenomeen komt bij ouderen geregeld voor. Het hoeft niet per se zorgelijk te zijn. Wanneer de lichamelijke activiteit afneemt, is ook minder energie nodig. Toch is het goed om te letten op signalen die wijzen op een verminderde eetlust. Houd daarom het gewicht in de gaten. Gewichtsafname kan leiden tot ondervoeding. 

Ondervoeding is een serieus risico, ook bij ouderen met overgewicht. We spreken van ondervoeding wanneer iemand onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit heeft direct gevolgen voor het lichaam. Zo verslechtert het immuunsysteem en de werking van organen komt onder druk te staan. Ook neemt de spiermassa af, waardoor bewegen moeilijker gaat.

Te weinig eten draagt zo bij aan veel voorkomende problemen bij kwetsbare ouderen: vaak ziek zijn, risico op vallen en gebrek aan energie. Het kan leiden tot een vicieuze cirkel van een afnemende gezondheid.

Oorzaken​

Verschillende factoren spelen een rol bij verminderde eetlust. Een veel voorkomende oorzaak is pijn bij het eten of een onprettig gevoel in de mond. Ouderen met dementie of andere klachten kunnen zelf niet altijd goed aangeven waar ze pijn hebben. Zo blijven goed behandelbare klachten (zoals ontstekeningen) onopgemerkt.

Wees ook attent op de pasvorm van het kunstgebit. Een slecht passend gebit is vaak een bron voor pijnklachten en problemen bij het eten. Omdat de problemen haast ongemerkt ontstaan, wordt niet altijd het verband met de pasvorm van het kunstgebit gezien. 

Wat kan ik doen​

Van belang is dat een oudere pijnloos en eenvoudig kan blijven eten. Goede mondhygiëne draagt daaraan bij. Daarnaast is zeker bij kwetsbare ouderen regelmatig bezoek aan een mondzorgverlener van belang. Eventuele problemen kunnen daar worden gesignaleerd en verholpen.  

Als verminderde eetlust leidt tot gewichtsafname of u maakt zich zorgen, schakel dan de huisarts in. Als een verminderde eetlust dusdanig ernstig is en er ondervoeding dreigt of wordt geconstateerd, kan de huisarts of diëtist u aanraden om medische voeding te nemen. 

Hulp van specialist

Zoals gezegd: bij verminderde eetlust spelen verschillende factoren een rol. Overleg met de huisarts over de juiste aanpak. Denk hierbij ook aan factoren die met de mond te maken hebben.