Witte tong

2 minuten leestijd

In het kort

  • Een witte tong (ziet er vaak witgelig uit) wordt veroorzaakt door bacteriën.
  • Het kan gepaard gaan met een slechte adem.
  • Een goede mondhygiëne voorkomt een witte tong.
  • Poets de tong of gebruik een tongschraper om de witte aanslag te verwijderen.

Wat is het?

Een witte tong betekent dat er een laagje op de tong ligt dat wit kleurt. Dit laagje bestaat uit bacteriën die zich op de tong nestelen. Bacteriën gedijen hier goed: het is er warm, vochtig en voedselrijk. De bacteriën kunnen ook gassen afgeven die voor een slechte adem zorgen. Naast een witte kleur, kunnen bacteriën ook een gele of bruine tong veroorzaken. 

Oorzaken​

Er zijn meerdere zaken die een witte tong kunnen veroorzaken. Een van de grote onderliggende redenen is dat de mondverzorging niet afdoende is. Andere oorzaken van een witte tong zijn: roken en veel koffie en thee drinken, spoelen met (bepaalde soorten) mondwater, medicijngebruik en uitdroging door bijvoorbeeld te weinig te drinken. Deze zaken veroorzaken een droge mond, waardoor de bacteriën eerder aan de tongpapillen hechten.

Ook een verminderde weerstand kan leiden tot een witte tong.

Wat kan ik doen​

U kunt een witte tong vaak makkelijk behandelen. Behalve het poetsen van tanden en tandvlees is ook het poetsen van de tong een goed advies. Een goede mondhygiëne geeft bacteriën op de tong weinig ruimte om zich te blijven vermenigvuldigen. Daarom:

  • Twee keer per dag poetsen, het liefst met een elektrische tandenborstel en fluoridehoudende tandpasta.
  • Poets tanden en kiezen, de tandvleesrand en de tong. 
  • Gebruik stokers, ragertjes of flosdraad om etensresten tussen de tanden te verwijderen en laat je hierbij adviseren door de mondzorgverlener.
  • Vermijd het nuttigen van te vaak en te veel suikers.
  • Niet roken en met mate alcohol drinken. Roken en alcohol remmen de speekselproductie, wat tot een droge mond leidt. Dit is slecht voor de mondhygiëne. 
  • Wees terughoudend met stoffen die voor uitdroging van mond en tong kunnen zorgen, zoals alcohol, chloorhexidine en natriumlaurylethersulfaat. Deze laatste stoffen zitten in sommige tandpasta’s en mondspoelingen. Heeft u last van een witte tong, probeer dan eens producten uit zonder deze stoffen.

Als u een witte tong heeft, kan het zijn dat alleen de tong poetsen er niet voor zorgt dat de witte kleur verdwijnt. De laag tongbeslag groeit met de tijd. Een speciale tongschraper is dan beter in staat de dikkere laag te verwijderen. Als u er zelf niet uitkomt of denkt dat de gele tong komt door medicatie of behandeling, neem dan contact op met de tandarts of mondhygiënist. Mocht het tongbeslag een andere oorzaak hebben, zoek dan contact met uw huisarts.