Problemen in de mond (met video)

5 minuten leestijd

In het kort

  • Problemen in de mond verdienen altijd aandacht
  • Een droge mond kan veroorzaakt worden door medicijngebruik en er bestaat vaak een oplossing voor
  • Ook een slecht passende gebitsprothese kan problemen geven

Wanneer u een probleem in de mond constateert, kunt u een afspraak maken bij een mondzorgverlener, waardoor het probleem snel verholpen kan worden. Thuiszorgmedewerkers of mantelzorgers kunnen hierin ook een belangrijke signalerende rol spelen.

Een droge mond

Veel ouderen hebben last van een droge mond. Vaak als bijwerking van het gebruik van verschillende medicamenten neemt de speekselproductie af. Dit kan klachten tot gevolg hebben zoals problemen met spreken, eten, slikken en slechte houvast van een gebitsprothese.

Wanneer een verminderde hoeveelheid speeksel het gevolg is van medicatie, dan zijn de speekselklieren te stimuleren door te kauwen op suikervrije kauwgom of te zuigen op suikervrije snoepjes. Ook het kauwen op stukjes appel of komkommer helpt de speekselproductie op gang te komen.

Wanneer de speekselklieren niet te stimuleren zijn, omdat iemand bijvoorbeeld bestraald is geweest in het hoofd-hals gebied, of wanneer de genoemde maatregelen niet voldoende verlichting geven, dan kan een oraal bevochtigende gel, bevochtigingspray of kunstspeeksel uitkomst bieden.

Drukplekken

Bij ouderen die een gebitsprothese dragen, kan een drukplek ontstaan doordat de randen van de gebitsprothese te lang zijn geworden. U ziet dan een rode plek of wondje in de mond. Dat is pijnlijk bij het indoen van de gebitsprothese en bij het eten. De protheserand moet dan worden ingekort door een tandprotheticus of tandarts.

Schimmelinfectie

Er kan een schimmelinfectie voorkomen in de mond en deze kan zich uitbreiden naar de mondhoeken. Verwijs dan naar een huisarts. Is er (ook) sprake van een slecht passende gebitsprothese, verwijs dan naar een tandarts of tandprotheticus.

Gezwollen tandvlees

Wanneer er sprake is van gezwollen tandvlees, dat bloedt bij het tandenpoetsen en dat niet overgaat na een paar dagen nauwkeurig poetsen, maak dan een afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste.

Abcessen

Maak bij abcessen (u ziet dan een zwelling) of fistels (dan ziet u een bultje, waar bij aanraking viezigheid uit komt) een afspraak bij een tandarts.