Hulpmiddelen bij het poetsen
Naast de gewone tandenborstel is er een groot aantal andere hulpmiddelen die (soms) nodig zijn bij een goede mondzorg. We hebben ze even voor u op een rijtje gezet.
De gewone tandenborstel
Kies een kleine borstelkop met zachte haren. Vervang de borstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan, maar tenminste elke drie maanden.
De elektrische tandenborstel
Met een elektrische tandenborstel met ronde kop poetst u makkelijker en beter. Ouderen die het niet gewend zijn, kunnen het trillen en het geluid echter vervelend vinden. Vraag voor het maken van een keuze bij de aanschaf van een elektrische tandenborstel de tandarts of mondhygiënist om advies.
De driekopstandenborstel
Soms lukt het poetsen van de binnenkant niet goed of bijt iemand op de tandenborstel. Een driekops tandenborstel kan dan uitkomst bieden. Ze zijn verkrijgbaar bij speciale webwinkels: zie bij ‘handige adressen’.
De protheseborstel
Een protheseborstel heeft een grote borstel en een puntborstel. Met de puntborstel poetst u de smalle binnenkant van de gebitsprothese en met de grote borstel poetst u de rest.
Hulpmiddelen voor het vasthouden tandenborstel
Wanneer iemand de tandenborstel niet goed kan vasthouden, zijn er allerlei hulpmiddelen. Zoals een handgreepverdikker of een band om de tandenborstel aan de hand vast te maken. U kunt hiernaar informeren bij de tandarts, mondhygiënist of ergotherapeut.
Dentaswab
Mocht tandenpoetsen niet mogelijk zijn, dan kunt u met een dentaswab in ieder geval etensresten verwijderen.
Rager
Ragers zijn er in verschillende diktes. Kies de dikte die past bij de grootte van de ruimtes tussen de tanden en kiezen. Ragers hebben een ijzeren kern en nylon borstelhaartjes. Wanneer de haartjes uit elkaar gaan staan (3 – 5 dagen), is de rager aan vervanging toe.
Spoel de rager na gebruik af en laat hem drogen. Er zijn ook ragers die helemaal van plastic zijn. Deze zijn voor eenmalig gebruik en reinigen iets minder goed, maar sommige mensen vinden ze wel plezieriger.
Tandenstokers kunnen ook, maar reinigen minder goed en zijn lastig in het gebruik bij iemand anders dan u zelf. Flossen heeft bij ouderen zeker niet de voorkeur, omdat bij hen hiervoor de ruimtes tussen de tanden en kiezen te groot zijn.
Airfloss
Als het niet goed lukt om te ragen, dan kan een ‘airfloss’ helpen. Met dit apparaat puft u water en lucht tussen de tanden en kiezen, zodat voedselresten en een deel van de tandplaque wegspoelen.
Op voorschrift van de tandarts of mondhygiënist kunt u – in plaats van water – er ook een mondspoelmiddel in doen (chloorhexidine of fluoride), dat geeft extra bescherming. Let op: bij mensen met slikproblemen kan de airfloss tot verslikken leiden.
Speciale tandpasta’s
Als iemand de tandpasta vies vindt, kunt u het volgende proberen:
- Mentholvrije tandpasta (Elmex®)
- Juniortandpasta (Elmex® of Zendium®) smaakt zoeter en bevat wel de juiste fluorideconcentratie, in tegenstelling tot peutertandpasta.
- Vitis-ortho® tandpasta smaakt naar appel
- Tandenborstel in een mondspoelmiddel met NAF 0,05% dopen. Verkrijgbaar bij de drogist.
- Tandpasta’s die weinig schuimen: Meridol® en Dentaid Xeros®.
Tongschraper
Als er op de tong aanslag zit (wit, geel of bruin), reinig de tong dan met een tongschraper. Tongbeslag kan namelijk leiden tot een slechte adem. Tongschrapers zijn er in verschillende soorten en maten. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies.