Complexe tandheelkundige zorg bij kwetsbare ouderen

Erik van der Heijden specialiseert zich als tandarts in de mondzorg voor kwetsbare ouderen. Hij heeft een eigen praktijk en praktiseert één dag per week in een verpleeghuis. Tijdens een bijeenkomst voor de mondzorgverleners en huisartsen die De mond niet vergeten! implementeren, presenteerde hij de complexe behandeling van een kwetsbare oudere man in het verpleeghuis. Hieronder een samenvatting.

Zorgafhankelijk

Meneer is geboren met spasticiteit en functioneerde daarmee zijn leven heel goed; hij was mobiel en zelfstandig. Tot 2015. De osteoporose met wervelinzakkingen, die twee jaar tevoren was vastgesteld, leidde toen tot bekken- en heupfracturen. Kort daarna liep meneer een dwarslaesie op. In 2016 volgde nog een hersenbloeding. Sindsdien is meneer zorgafhankelijk en woont hij in een verpleeghuis. Hij gebruikt medicatie tegen osteoperose (3x), pijn (3x), psoriasis, obstipatie (2x), droge mond (Aline spray) en oordruppels. Meneer heeft nog maar een beperkte levensverwachting.

Pijn

Meneer ging altijd trouw 2x per jaar naar de tandarts. Als hij bij de tandarts in het verpleeghuis komt, geeft hij aan dat hij de laatst tijd weleens pijn aan zijn kaak heeft, maar zijn belangrijkste behandelwens is een reparatie van zijn afgebroken voortand. Wanneer Erik echter röntgenfoto’s maakt, ziet hij maar liefst vier grote periapicale ontstekingen (in lekentaal: ontstekingen aan de wortelpunten). Erik overweegt om de kiezen te extraheren (trekken). Maar door de osteoporose medicatie die meneer gebruikt (Prolia, een calciumregulerend middel), geeft dat een risico op osteonecrose (kaakbot dat afsterft en tot open wonden leidt).

Risico’s

Wat dan? Meneer heeft regelmatig pijn, en de ontstekingen kunnen op zichzelf ook osteonecrose veroorzaken. Na alle risico’s en voordelen van behandeling te hebben afgewogen, besluit Erik, samen met meneer en zijn echtgenote en de arts van het verpleeghuis, om in ieder geval één kies te extraheren en te kijken hoe meneer daar op reageert. De behandeling verloopt zonder problemen, en gelukkig de genezing daarna ook. Hierna wordt besloten om de drie andere kiezen met ontstekingen ook te extraheren. Ook dat verloopt succesvol, én de pijnklachten verdwijnen.

De voortand was al gerepareerd en Erik helpt de verzorgenden in het verpleeghuis om de dagelijkse mondverzorging bij meneer te verbeteren. Hij ziet meneer iedere drie maanden voor controle.

Levenskwaliteit

Het verhaal van deze meneer laat zien hoe complex de behandeling van kwetsbare ouderen kan zijn, maar ook hoe zeer juist ook bij hen een zorgvuldige tandheelkundige behandeling bijdraagt aan kwaliteit van leven!