Met de ‘vrijwilligerstaxi’ naar de tandarts?

De ANWB is gestart met de landelijke uitrol van AutoMaatje, een vervoersservice waarbij vrijwilligers met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Bijvoorbeeld om ouderen naar de tandarts te brengen.

Twee pilots die sinds 2015 in Barneveld en Woerden liepen, waren succesvol en verliepen naar grote tevredenheid van de betrokken mensen, vrijwilligers en gemeenten. Vorig jaar brachten 80 vrijwilligers 400 minder mobiele dorps- en stadsgenoten ruim 4.000 keer onder de mensen.

AutoMaatje is inmiddels ook gestart in de gemeenten Abcoude, Mijdrecht, Wilnis en Vinkeveen. Naar verwachting volgen begin 2017 nog zes gemeenten (Dalfsen, Simpelveld, Amsterdam Nieuw West, Son & Breugel, Heemstede en Almere). Daarnaast is de ANWB in gesprek met nog 10 andere gemeenten verspreid over Nederland. Daarmee is de start van een landelijke uitrol van ANWB AutoMaatje een feit.

Een AutoMaatje kan een uitkomst zijn voor 1 op de 5 zeventigplussers en honderdduizenden mensen met een gezondheidsbeperking die niet zomaar zelf op bezoek kunnen naar de tandarts, kapper of het theater.

Met AutoMaatje wil de ANWB samen met welzijnsinstellingen en vrijwilligers mensen helpen mobiel en actief te blijven. Het initiatief is lokaal georganiseerd en heeft geen winstoogmerk.

Bron: KNMT