FAQ items aan het laden...
Het belang van goede mondverzorging2019-09-10T09:05:38+00:00
Onderwerpen

HET BELANG VAN GOEDE MONDVERZORGING

Een gezonde en frisse mond is veel belangrijker voor onze gezondheid en ons levensgeluk, dan veel mensen weten. Op de eerste plaats is een gezonde en frisse mond belangrijk om goed te kunnen eten, praten en lachen, en ook om dichtbij anderen te kunnen zijn. Een slechte mondgezondheid vormt een risico voor de algehele gezondheid.

Over de relatie tussen de gezondheid van de mond en de rest van het lichaam wordt steeds meer bekend. Veel aandoeningen worden in de mond als eerste zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van pijnklachten, wondjes, ontstekingen of schimmel. Een slechte mondgezondheid vergroot daarnaast het risico op longontsteking en op hart- en vaatziekten en is onder andere geassocieerd met een slechter gereguleerd diabetes mellitus type 2, nierinsufficiëntie, cardiovasculair accident, een verhoogde kans op aspiratiepneumonie, ondervoeding, het ontwikkelen van en de activiteit van reuma en hersenaandoeningen. Bij mensen met suikerziekte kan een slechte mondgezondheid de bloedsuikerspiegel ontregelen.

Een slecht verzorgd gebit kan bovendien problemen geven in het sociale contact. Een gezonde mond is tevens van belang voor het goed kunnen kauwen en draagt daardoor bij aan het denkvermogen en geheugen. Dat komt doordat kauwen de doorbloeding van de hersenen stimuleert. Een gezonde mond is dus van levensbelang, zeker bij het ouder worden!

INSTRUCTIE VIDEO

Bekijk de video over het belang van goede mondverzorging, waarin tandarts-geriatrie Claar Wierink hier meer over verteld.