Downloads

Maak een keuze uit de documenten.

Voor professionals

Draaiboek mondzorgprofessional: implementatie en samenwerking

Deze download biedt een model voor regionale samenwerking rondom de mondzorg voor kwetsbare ouderen.

Direct downloaden
Vragenlijst thuiszorg

Deze vragenlijst helpt inzichtelijk te maken wat er nodig is in het team om succesvol aan de invoering of verbetering van goede mondzorg te werken.

Direct downloaden
Verwijsformulier

Met het verwijsformulier kunt u voorgenomen acties vastleggen, zoals een bezoek aan een specialist.

Direct downloaden
Screeningsformulier

U gebruikt het screeningsformulier om de situatie rondom de mondverzorging op te nemen.

Direct downloaden
Draaiboek thuiszorg: implementatie en regionale samenwerking

Deze download helpt vorm te geven aan regionale samenwerking rondom de mondzorg voor kwetsbare ouderen.

Direct downloaden
Verwijs- en screeningsformulier

Gebruik het screeningsformulier om de situatie in de mond te beoordelen. Daarna kan er m.b.v. het verwijsformulier actie ondernomen worden.

Direct downloaden
Verwijsinstrument

Samen met het screeningsinstument is het verwijsinstrument is een handig hulpmiddel om de cliënt door te verwijzen naar een mondzorgverlener. Het screeningsinstrument ondersteunt bij het uitvoeren van een onderzoek in de mond om zo na te gaan over er zich problemen in de mond voor doen en of de cliënt wel of niet doorverwezen kan worden naar een mondzorgverlener. In dit formulier staan vragen over de gebitssituatie, het bezoek aan de mondzorgpraktijk en de mondverzorging.

Heeft de cliënt hulp van een mondzorgverlener nodig en gaat de cliënt hiermee akkoord? Vul daarna met toestemming van de cliënt het verwijsinstrument in. Stuur vervolgens het volledig ingevulde screenings- en verwijsformulier (twee pagina’s) aan de mondzorgverlener. Mondzorgverleners die de aanpak van De mond niet vergeten! volgen, zijn vertrouwd met dit formulier. Is de mondzorgverlener er nog niet vertrouwd mee, leg dan eerst even telefonisch contact.

Direct downloaden
Het screeningsintrument

Samen met het verwijsinstrument is het screeningsintrument een handig hulpmiddel om de cliënt door te verwijzen naar een mondzorgverlener. Het screeningsinstrument ondersteunt bij het uitvoeren van een onderzoek in de mond om zo na te gaan over er zich problemen in de mond voor doen en of de cliënt wel of niet doorverwezen kan worden naar een mondzorgverlener. In dit formulier staan vragen over de gebitssituatie, het bezoek aan de mondzorgpraktijk en de mondverzorging.

Heeft de cliënt hulp van een mondzorgverlener nodig en gaat de cliënt hiermee akkoord? Vul daarna met toestemming van de cliënt het verwijsinstrument in. Stuur vervolgens het volledig ingevulde screenings- en verwijsformulier (twee pagina’s) aan de mondzorgverlener. Mondzorgverleners die de aanpak van De Mond Niet Vergeten! volgen, zijn vertrouwd met dit formulier. Is de mondzorgverlener er nog niet vertrouwd mee, leg dan eerst even telefonisch contact.

Direct downloaden
Lesbrief groepsles thuiszorg

Deze instructie bereidt u voor op de ‘Groepsles thuiszorg’ en legt uit hoe u hier het meeste uit haalt. U leest over het doel en programma van de les en de benodigdheden.

Direct downloaden
Groepsles thuiszorg

D.m.v. een quiz doet u op een leuke manier kennis op over mondverzorging bij ouderen. Alle antwoorden worden duidelijk uitgelegd. Ook is er ruimte voor het delen van ervaringen.

Direct downloaden
Poster De Mond Niet Vergeten! op A4

Deze poster moedigt ouderen aan tot een goede mondverzorging. Deze boodschap staat er in het Nederlands, Turks en Arabisch. Download hier de poster van De Mond Niet Vergeten op A4-formaat.

Direct downloaden
Poster De Mond Niet Vergeten! op A0

Deze poster moedigt ouderen aan tot een goede mondverzorging. Deze boodschap staat er in het Nederlands, Turks en Arabisch. Download hier de poster van De Mond Niet Vergeten op A0-formaat.

Direct downloaden
Poster De Mond Niet Vergeten! op A3

Deze poster moedigt ouderen aan tot een goede mondverzorging. Deze boodschap staat er in het Nederlands, Turks en Arabisch. Download hier de De Mond Niet Vergeten-poster op A3-formaat.

Direct downloaden

Voor ouderen & mantelzorgers

Poetskaart tandenloze mond

Ook als u geen tanden meer heeft, is het belangrijk uw mond te poetsen. Deze geïllustreerde kaart helpt u stap voor stap om uw mond goed te poetsen.

Direct downloaden
Poetskaart overkappingsprothese

Als u een overkappingsprothese heeft, is het belangrijk dat u deze goed poetst. Hoe u dat kunt doen, leest en ziet u op deze poetskaart.

Direct downloaden
Poetskaart volledige gebitsprothese

U heeft een volledige gebitsprothese, oftewel kunstgebit. Het is belangrijk om uw prothese en uw mond goed te poetsen. Hoe doet u dat? Deze geïllustreerde kaart helpt u stap voor stap.

Direct downloaden
Poetskaart natuurlijk gebit

U heeft (een deel van) uw eigen tanden nog, hoe kunt u ze goed poetsen? Deze geïllustreerde kaart helpt u stap voor stap uw gebit goed te poetsen.

Direct downloaden
Poetsboek: mondverzorging bij kwetsbare ouderen

Dit poetsboek helpt ouderen en hun verzorgers bij het schoonmaken van het gebit. Het laat u zien hoe u moet poetsen en wat u nodig heeft. Inclusief duidelijke afbeeldingen.

Direct downloaden
Brochure: het belang van een gezonde mond

Een gezonde mond is belangrijk voor onze gezondheid en ons geluk. Waarom dat zo is en hoe u uw gebit of gebitsprothese goed verzorgt, leest u in deze brochure.

Direct downloaden