FAQ items aan het laden...
Problemen in de mond2019-09-10T09:06:32+00:00
Onderwerpen

PROBLEMEN IN DE MOND

Veel ouderen hebben last van problemen in de mond. Als thuiszorgmedewerker kunt u hierin een belangrijke signalerende rol spelen en de cliënt adviseren om een afspraak te maken bij een mondzorgverlener of doorverwijzen naar de huisarts. Maak hiervoor gebruik van het screenings- en verwijsinstrument en de  Swipeguide voor praktische informatie over dit proces. In de swipeguide staan verschillende thema’s, waaronder het stimuleren om zelf te poetsen, uitvoering van een screening en het signaleren van de noodzaak.

In deze rubriek lichten we een aantal problemen die zich voor kunnen doen in de mond toe.

Veel ouderen hebben last van een droge mond. Bij een droge mond wordt er te weinig speeksel geproduceerd en/of ervaren. Dat kan een groot effect hebben op de mondgezondheid én indirect ook voor de algemene gezondheid.
Vaak als bijwerking van het gebruik van verschillende medicamenten neemt de speekselproductie af. Dit kan klachten tot gevolg hebben zoals problemen met spreken, eten, slikken en slechte houvast van een gebitsprothese.

In de Swipeguide staan drie instructies voor de droge mond:

  • Het signaleren van de noodzaak
  • Beoordeel de factoren
  • Ondersteunende aanpak

In deze app kunt u informatie vinden over een droge mond, het verzorgen ervan, welke aandoeningen in relatie staan met de droge mond, hoe je problemen kan herkennen of een screening hiervoor kan uitvoeren.

Bij ouderen die een gebitsprothese dragen, kan een drukplek ontstaan doordat de randen van de gebitsprothese te lang zijn geworden. U ziet dan een rode plek of wondje in de mond. Dat is pijnlijk bij het indoen van de gebitsprothese en bij het eten. De protheserand moet dan worden ingekort door een tandprotheticus of tandarts.

Er kan een schimmelinfectie voorkomen in de mond en deze kan zich uitbreiden naar de mondhoeken. Verwijs dan naar een huisarts. Is er (ook) sprake van een slecht passende gebitsprothese, verwijs dan naar een tandarts of tandprotheticus.

Wanneer er sprake is van gezwollen tandvlees, dat bloedt bij het tandenpoetsen en dat niet overgaat na een paar dagen nauwkeurig poetsen, maak dan een afspraak bij de tandarts of mondhygiëniste.

Bij afgebroken tanden of kiezen maak dan een afspraak bij de tandarts.

Maak bij abcessen (u ziet dan een zwelling) of fistels (dan ziet u een bultje, waar bij aanraking viezigheid uit komt) een afspraak bij een tandarts.

INSTRUCTIE VIDEO

Bekijk de video over veel voorkomende problemen en wat je daar tegen kan doen.