FAQ items aan het laden...
Mondzorgprofessionals
Materialen2020-06-22T12:28:28+00:00
Onderwerpen

MATERIALEN

Hier vindt u alle materialen vanuit het project DMNV!. Alle materialen vindt u hieronder en kunt u downloaden en afdrukken.

Om cliënten te informeren over het belang van een goede mondverzorging, kunt u gebruik maken van deze folder. Hierin informatie over het belang van een goede mondgezondheid, het poetsen van het gebit of gebitsprothese en informatie hulp bij poetsen en het bezoek aan een mondzorgverlener. De folder bestaat uit twee pagina’s en is gratis te downloaden.

Oplages vanaf 10 stuks kunt u ook in gedrukte versie bestellen. Mail ons voor een prijsopgave.

Download de folder.

Het programma van de powerpoint presentatie bestaat uit de kennisquiz vragen, praktijkervaringen en tot slot vragen en oefeningen.

Download de Powerpoint presentatie.

Gebruik de lesbrief om de teamleden te informeren over de groepsles van de thuiszorgmedewerkers. Hierin staat onder anderen omschreven: het doel van de groepsles, het programma en de benodigde materialen.

Download de lesbrief.

Alles wat u moet weten voor het behoud van een goede mondgezondheid bij het ouder worden staat in het poetsboek. Het bevat aanwijzingen voor de dagelijkse mondverzorging, bedoeld voor ouderen en voor de mensen die hen hierbij ondersteunen, zoals naasten en thuiszorgmedewerkers. Het poetsboek gaat niet alleen over de techniek van het poetsen. Het gaat ook over emoties als er hulp nodig is bij het poetsen en over hoe je de hulp voor allebei plezierig kunt laten verlopen.

Oplages vanaf 10 stuks kunt u ook in gedrukte versie bestellen. Mail ons voor een prijsopgave.

Download het poetsboek.

De poetskaart laat stap voor stap zien hoe u de tanden van een cliënt kan poetsen. Voeg de bijhorende poetskaart van de cliënt in het cliëntendossier, zodat andere hulpverleners hier ook van op de hoogte zijn of van gebruik van kunnen maken.

Download Poetskaart natuurlijk gebit.

De poetskaart voor de volledige gebitsprothese laat stap voor stap zien hoe u de prothese van een cliënt kan poetsen. Voeg de bijhorende poetskaart van de cliënt in het cliëntendossier, zodat andere hulpverleners hier ook van op de hoogte zijn of van gebruik van kunnen maken.

Download Poetskaart volledige gebitsprothese.

De poetskaart voor de overkappingsprothese laat stap voor stap zien hoe u de prothese van een cliënt kan poetsen. Voeg de bijhorende poetskaart van de cliënt in het cliëntendossier, zodat andere hulpverleners hier ook van op de hoogte zijn of van gebruik van kunnen maken.

Download Poetskaart overkappingsprothese.

De poetskaart laat stap voor stap zien hoe u de tandloze mond van een cliënt kan poetsen. Voeg de bijhorende poetskaart van de cliënt in het cliëntendossier, zodat andere hulpverleners hier ook van op de hoogte zijn of van gebruik van kunnen maken.

Download Poetskaart tandloze mond.

De ‘wachtkamer’ poster kunt ophangen in een ruimte of aan een deur om de cliënt in te lichten en te informeren over het project. De poster is verkrijgbaar in drie verschillende formaten: A0, A3 en A4.

Oplages vanaf 10 stuks kunt u ook in gedrukte versie bestellen. Mail ons voor een prijsopgave.

Download de poster in A0 formaat.

Download de poster in A3 formaat.

Download de poster in A4 formaat.

Het screenings- en verwijsinstrument is een handig hulpmiddel om de cliënt door te verwijzen naar een mondzorgverlener. Het screeningsinstrument ondersteunt bij het uitvoeren van een onderzoek in de mond om zo na te gaan over er zich problemen in de mond voor doen en of de cliënt wel of niet doorverwezen kan worden naar een mondzorgverlener. In dit formulier staan vragen over de gebitssituatie, het bezoek aan de mondzorgpraktijk en de mondverzorging.

Heeft de cliënt hulp van een mondzorgverlener nodig en gaat de cliënt hiermee akkoord? Vul daarna met toestemming van de cliënt het verwijsinstrument in. Stuur vervolgens het volledig ingevulde screenings- en verwijsformulier (twee pagina’s) aan de mondzorgverlener. Mondzorgverleners die de aanpak van De mond niet vergeten! volgen, zijn vertrouwd met dit formulier. Is de mondzorgverlener er nog niet vertrouwd mee, leg dan eerst even telefonisch contact.

Voeg het ingevulde formulier telkens bij het cliëntendossier. Het screenings- en verwijsinstrument kan digitaal worden ingevuld en opgeslagen. Uitprinten en handmatig invullen kan ook.

Download Screeningsformulier

Download Verwijsformulier

Het programma van de powerpoint presentatie bestaat uit de kennisquiz vragen, praktijkervaringen en tot slot vragen en oefeningen.

Download de scholing eerste lijn.

De ‘Voorbeeld vragenlijst’ wordt afgenomen door de aandachtsvelder bij de teamleden. De aandachtsvelder kan gebruik maken van deze vragenlijst om in beeld te brengen hoe de huidige situatie ten aanzien van mondverzorging is in het team en wat aandacht vraagt.

Download de vragenlijst.

Ga terug naar het overzicht

TUTORIALS