Thuiszorg: wat kunt u doen?

Goede mondzorg is voor kwetsbare ouderen erg belangrijk.  Met de juiste zorg kunnen problemen in de mond en de algehele gezondheid worden voorkomen. 

Via thuiszorg kunnen snel signalen over verminderde mondverzorging en problemen met het gebit worden gesignaleerd. Wij bieden u een aantal handvatten om de juiste hulp te bieden en in te schakelen.  

Direct naar

Kennis & Inhoud

De Stichting De Mond Niet Vergeten! zet zich in om de mondgezondheid van kwetsbare ouderen te verbeteren. Dat doen we door digitaal informatie te bieden, maar we bieden ook de kans gastsprekers uit te nodigen.

Wilt u tijdens een multidisciplinair overleg dieper ingaan op het onderwerp? Neem contact met ons op. Of abonneer u op de nieuwsservice om op de hoogte te blijven van nieuwe informatieproducten – en hulpmiddelen. 

Digitale scholing

In een serie van video’s geeft tandarts-geriatrie dr. Claar Wierink een presentatie over medische aspecten van mondgezondheid bij kwetsbare ouderen en belangrijke aandachtspunten in de zorg en behandeling san de orde komen.

Samenwerking

Als u bij kwetsbare oudere cliënten regelmatig nagaat of er hulp nodig is bij de mondverzorging en/of een bezoek aan een mondzorgverlener, dan bent u er op tijd bij om problemen te voorkomen. Voor het doorverwijzen van de cliënt is het van belang dat de cliënt hiermee akkoord gaat. Het screenings- en verwijsinstrument is een handig hulpmiddel voor het doorverwijzen van de cliënt.

Als een bezoek aan een mondzorgverlener nodig is en de cliënt akkoord gaat met een verwijzing, vul dan het screenings- en verwijsinstrument in. Voeg het ingevulde formulier telkens bij het cliëntdossier.

Stuur vervolgens het volledig ingevulde screenings- en verwijsformulier (twee pagina’s) aan de mondzorgverlener. Mondzorgverleners die de aanpak van De Mond Niet Vergeten! volgen, zijn vertrouwd met dit formulier. Is de mondzorgverlener er nog niet vertrouwd mee, leg dan eerst even telefonisch contact.

Het screenings- en verwijsinstrument vindt u bij de downloads op deze site.

De zorg voor deze patiëntengroep stelt speciale eisen aan de praktijkvoering en de vaardigheden van de mondzorgverleners. Daarnaast kunnen andere partijen, zoals de huisarts, de thuiszorgmedewerkers, mantelzorgers en andere naasten, bijdragen aan een goede mondgezondheid. Zij kunnen de cliënt onder anderen helpen bij de mondverzorging, problemen ontdekken, herinneren aan het bezoek bij de mondzorgprofessionals. Een multidisciplinaire samenwerking draagt hieraan bij.

In de praktijk & video

Voor Thuiszorgmedewerkers en -organisaties hebben we een selectie van praktijkverhalen en video’s samengesteld. Deze kunt u direct bekijken. 

Aanbevolen

In de afgelopen tijd heeft de Stichting De Mond Niet Vergeten! verschillende informatieproducten ontwikkeld. Variërend van posters en folders tot een screenings- en verwijsdocument. 

U kunt de verschillende downloads voor professionals en cliënten vinden in ons archief.